17 Mayıs 2013 Cuma

Protein tozları


  İş hayatında ve sosyal hayatta rekabetin hızla artıyor olması, insanları da ister istemez bir yarışa zorluyor. İçinde bulunduğumuz bu yarışta insanlar, sağlıklı olmak kadar, güzel ve bakımlı bir vücuda sahip olmayı da çok önemsiyor. İşte bu yüzden spora olan ilgi, her geçen gün biraz daha artıyor. Bu hususta dikkat edilmesi gereken, kişinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda bir spor dalına yönelmesi ve tabi ki yapılan sporun, bir heves olmaktan uzak olup, devamlılığının sağlanmasıdır.   Hayatı boyunca bir spor dalıyla uğraşmamış olan kişi, spora başladığında, değişim göstermekte olan vücudunun sesini dinleyerek, beslenme alışkanlığını da ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirmelidir. Sporla birlikte vücudumuzda kas oluşumu başlar ve bu oluşumu destekleyen besinlerin içinde protein ilk sırada gelir. Alınan temel gıdalardaki protein seviyesi eğer yetersiz ise, ek gıda olarak alınacak protein tozları ile bu seviye istenilen düzeye çıkarılabilir.

  Sağlıklı bir insanın günlük olarak alması gereken protein miktarı kilogram başına 0,8-1,2 gram arasındadır. Kişinin vücut yapısı, uğraştığı spor dalı, çeşitli hastalıklar ve bunun gibi birçok etkene bağlı olarak bu miktar değişiklik gösterebilir. Kişi spor yaparken ihtiyacı olan besin değerlerini öğrenmeli ve bu doğrultuda beslenmelidir. Mesela düzenli spor yapan bir kişinin günlük protein ihtiyacı ortalama 2 gram civarına kadar çıkar. Temel gıdalarla bu ihtiyacı karşılamak istediğinde, kolesterol değeri yükselebilir yada kişi kilo almaya başlayabilir. Bu durumda yapılması gereken protein tozları ile vücudu gerekli protein seviyesine ulaştırmaktır. Protein tozları hemen hemen hiç yağ içermediği için, vücuttaki yağ oranı değişmeyecek ve istenmeyen kiloya sebep olmayacaktır.

  Protein tozlarını temin etmek kolay ancak, tüketicinin dikkat etmesi gereken bazı konular var. Öncelikle aldığımız her üründe olduğu gibi, ne kadar sürede tüketileceği hesaplanarak, son kullanma tarihine bakılmalı. Ayrıca, besin değeri tablosundaki değerler gözden geçirilerek, bir ölçekteki protein miktarının ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı saptanmalıdır. Protein tozları tercihe göre su veya süte katılarak alınabilir. Ancak sütün hazmı zor olduğu için, suya katılarak tüketilmesi, daha hızlı sonuç vermesini sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder