17 Mayıs 2013 Cuma

Karbonhidratlar


Karbonhidratlar vücudumuzun enerji kaynaklarıdır. Pek çok besinde karbonhidrat bulunur. Ekmek, makarna, unlu gıdalar gibi pek çok besinin içeriğinde ana madde olarak karbonhidrat yer almaktadır. Karbonhidratlar vücudumuzun ilk enerji seçenekleridir. Bu nedenle dikkatli ve yeterli alınması gerekir.
Fazla karbonhidrat tüketimi kilo almaya neden olur. Örneğin 1500 kaloriye ihtiyacınız varsa ve siz 2000 kalori alırsanız 500 kalorilik kısım vücudunuzda depolanır. Bu durumda  kilo almaya başlarsınız. Kilo alma ve verme konusunda karbonhidrat tüketimi çok önemlidir. Çünkü sindirimi kolay bir besin olduğundan dolayı Karbonhidratlar çok kolay bir şekilde enerjiye dönüşürler. Örneğin kilo almaya çalışan biriyseniz karbonhidrat tüketmeye dikkat etmeniz gerekir. Aynı şekilde karbonhidrat tüketimi spor yapan kişiler için de çok önemlidir. Enerji verici bir besin olarak özellikle de performans gerektiren durumlar için karbonhidrat çok önemlidir.

Kilo vermek isteyen kişilerin karbonhidrat tüketimi konusunda çok titiz olmaları gerekir. Çünkü Karbonhidratların yağa dönüşme hızı çok yüksektir. Bu nedenle kilo vermek için çok daha az karbonhidrat tüketmek gerekir.

Ekmek ve patates  gibi besinlerde karbonhidrat oranı çok yüksektir. Karbonhidrat, yağ ve protein arasında vücudumuzun ilk tercih ettiği besin karbonhidrattır. Bu durumda günlük aldığımız enerji miktarının fazlası yağ olarak depolanacaktır. Karbonhidratların içeriğini incelediğimizde kilo fazlası kişilerin sadece karbonhidrat tüketimlerini kontrol ederek bile kilo verebilecekleri görülmektedir.
Bunun yanında karbonhidrat tüketimi tokluk hissi verir. Ekmek yemeden doymuyorum diyen kişiler bu nedenle kendilerini tok hissetmemektedir. Bunun yanı sıra Karbonhidratlar asla karbonhidrat olarak depolanmazlar. Bu nedenle vücudumuz bu tip besinleri doğrudan yağa çevirerek depolar. 1 gram karbonhidrat  4 kalori etmektedir. Ortalama günlük ihtiyaç 2000 kalori olarak kabul edilirse 250 gram bir ekmek bile yaklaşık olarak tek başına bu kaloriyi sağlar. Bu nedenle beslenme sırasında çok dikkat etmek gerekir.

Pek çok kişinin yaşadığı önemli bir sorun olan dengesiz beslenmenin nedenlerinin başında kontrolsüz karbonhidrat tüketimi gelmektedir. Karbonhidratlar ihtiyaçların çok üzerinde  tüketildiğinden obezite gibi sağlık sorunları çok yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder