17 Mayıs 2013 Cuma

Creatinler


  Creatinler vücudumuzda üretilen bir amino asit bileşenidir. Bildiğiniz gibi amino asitler protein üretimi açısından çok önemlidir. Spor yapan özellikle de vücut geliştiren bir kişinin bu maddeye olan ihtiyacı oldukça artar. Besinlerden karşılanan miktar yeterli olmadığından bu tip Creatin özelliğindeki maddelerin destek olarak alınması gerekir. Çünkü bu tip maddelerin tamamının besinle alınması demek beraberinde çok miktarda yağ ve kalori almak demektir.  Bu da sporcu sağlığı açısından çok da uygun değildir. Creatin, vücudun enerji üretmek için kullandığı yakıt olan ATP (Adonosine TriPhosphate) üretimine yardımcı olan ve aynı zamanda ani ve yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılayan bir maddedir. Bu nedenle sporcular için son derece önemlidir.  Creatinler yeterli miktarda alınmadığında  sporcu performansının düşmesine neden olur.
Enerji verici yapının temelinde yer alan ve sporcular açısından çok önemli olan bu yapı uygun miktarda ve şekilde tüketilmelidir. Pek çok sporcu bu tip maddeleri destek olarak almaktadır. Üreticileri doğru seçmek çok önemlidir. Çünkü  insan sağlığı üzerinde doğrudan etki eden bu tip ürünleri doğru bir şekilde temin etmek ve kullanmak gerekir.

  Kaldı ki özellikle de vücut geliştirme ürünü olarak satılan Creatinlerden çok önemli bir kısmının insan sağlığı açısından zararlı olduğu bilinmektedir. Çok az sayıda marka ciddi anlamda çözüm sunabilecek kalitededir. Bu nedenle doğru bir seçim yapmak çok önemlidir.

  ATP ve yapısında bulunan Creatin, vücutta özellikle beysbol , futbol, voleybol, hentbol, koşu, yüzme, bisiklet, dağcılık, güreş, boks ve halter vb. gibi sporları yaparken yoğun şekilde kullanılır. Creatinler sportif performansı artırır. Creatin en fazla kas veya adele dokularında birikir ve kasların özellikle sportif faaliyetler esnasındaki ani enerji ihtiyaçlarını karşılamak için ATP'nin yakılmasına yardımcı olur. Amerika’da çeşitli sporcular üzerinde yapılan testlerde 28 gün boyunca düzenli creatin alan sporcularda yağsız kas miktarında ve kaldırılan ağırlıklarda, creatin kullanmayan fakat aynı egzersizlere katılan sporculara göre ortalama %51 oranında artış gözlenmiştir.

  Creatinler bu nedenle pek çok kişi tarafından tercih edilen ve önerilen çözümler arasında yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder